marți, 11 ianuarie 2011

6.Orasul antic Side
.
Orasul Side este situat în partea estică a Coastei Pamphylian, la 75 km de Antalya, în Provincia Antalya, este unul dintre porturile antice ale regiunii istorice Pamfylia. Ca semn al bogatiei si puterii de case se bucura, in secolul V i.e.n. Side si-a facut propria moneda, insa in secolul IV orasul a fost capturat de Alexandru cel Mare.
In secolul II i.e.n. Side a devenit un oras prosper si un centru cultural si intelectual al regiunii Pamfylia. Dupa un secol Side devenise un centru de comert cu sclavi, insa sosirea romanilor i-a alungat pe pirati. In timpul conducerii romane orasul a redevenit un important centru comercial, iar in timpul conducerii bizantine a fost episcopat. Raidurile arabe din secolul VII a distrus orasul si l-au lasat abandonat, Side redevenind asezare in perioada otomana.

Excavatiile arheologice au scos la iveala faptul ca Side era inconjurat de ziduri inalte ce protejau orasul atat dinspre mare, cat si dinspre uscat. Poarta principala aflata la est a fost construita in perioada elena si era protejata de doua turnuri. Orasul avea doua strazi principale aliniate de magazine. In apropiere de Side mai puteti vizita amfiteatrul Aspendos si orasul antic Perga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu