miercuri, 12 ianuarie 2011

Antalya


Sfaturi de calatorie in Turcia:
Incepand din data de 9 ianuarie 2010, romanii care doresc sa calatoreasca in scop turistic in Republica Turcia nu mai au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile.
Intrarea in Turcia este permisa cu pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul acestui stat.
Moneda nationala a Turciei este Lira Turceasca 1 Eur = 2,087 TRY (12.01.2011)
Tipuri de infractiuni frecvente sunt furturile, talhariile (furtul savarsit prin violenta), inselaciunile, prostitutia. Romanii sunt sfatuiti sa fie atenti la bunurile personale. Este recomandat ca, in situatia in care au obiecte de valoare asupra lor, sa depoziteze aceste bunuri in seiful unitatii hoteliere unde sunt cazati. De asemenea, romanii sunt sfatuiti sa manifeste o deosebita atentie fata de bunurile personale, in special atunci cand se afla in zonele aglomerate.
155 – Politia-trafic
112 – Salvarea
110 – Pompierii
118 – Informatii telefonice
156 – Jandarmeria
157 – Situatii dificile (rapiri de persoane, trafic de fiinte umane)
Se recomanda, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular roman, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.
Sistemul medical
Romanii care doresc sa se deplaseze in Turcia sunt sfatuiti sa incheie polite de asigurare medicale de calatorie, la valoarea de asigurare de 30.000 Euro, la agentiile de asigurari din Romania care colaboreaza cu societati de asigurare din Turcia sau cu unitati medicale din aceasta tara. Regimul asigurarilor difera in functie de agentia de asigurari cu care cetateanul roman a contractat polita de asigurare. Spre exemplu, exista agentii de asigurare romane care au incheiate contracte de colaborare cu unitati medicale din Turcia, si care, in situatia in care sunt anuntate in termen de 48 de ore de la producerea imbolnavirii/accidentului, vor suporta cheltuielile de spitalizare (bineinteles, in conformitate cu prevederile politei de asigurare)
Conditii privind traficul auto
Codul circulatiei rutiere si semnalizarea rutiera in Turcia sunt conforme cu reglementarile internationale.
Totusi, conducatorii auto si pietonii trebuie sa manifeste o atentie deosebita la intersectii si la trecerile de pietoni.
In Turcia, utilizarea si detinerea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata infractiune, pedepsita cu amenzi cuprinse intre 2.700 lire turcesti, cu achitarea imediata, sau 3.600 lire turcesti, cu achitarea la iesirea din Turcia (echivalentul a circa 1.500, respectiv 2.000 Euro) si confiscarea aparatului.
Permisul de conducere auto emis de autoritatile romane este valabil in Turcia pe durata dreptului de sedere mentionat pe viza. Pentru perioade mai lungi de sedere, este necesar un permis de conducere international.
Reglementari vamale
Poti introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maxima de 10.000 USD, suma ce va trebui declarata la punctul de trecere a frontierei. Datorita legislatiei locale, nu foarte explicita in ceea ce priveste notiunea de “antichitati”, in cazul achizitionarii de obiecte de arta sau cu vechime trebuie sa soliciti factura si un certificat oficial care sa ateste ca obiectele respective pot fi exportate legal. In cazul in care vanzatorul nu ofera acest certificat, trebuie mers la muzeu pentru a se obtine un astfel de certificat, insa inainte de iesirea din Turcia.
Sursa www.travelsplendid.ro

Cele mai importante orase-statiuni din Provincia Antalya sunt:
1. Antalya
2. Alanya
3. Belek
4. Kemer
5. Lara Kundu
6. Side

1.Antalya :
Antalya este unul dintre marile oraşe ale Turciei (aprox. 980.000 locuitori) situat la Marea Mediterană. Chiar dacă cele mai frumoase sunt împrejurimile, Antalya rămâne totuşi un încântător oraş turistic demn de a fi vizitat.
În Antalya Munţii Taurului coboară direct înspre apele limpezi ale mării ce formează o neregulată linie de coastă. Regiunea, scăldată de razele soarelui 300 de zile pe an, este un paradis al băilor de soare, al sporturilor acvatice şi al înnotului.
Dacă vii în Antalya în martie sau aprilie, dimineaţa poţi schia în munţi, iar după-amiaza poţi înota în apele calde ale Mediteranei.
Clima regiunii este tipic mediteraneeană, caldă şi uscată vara, temperată şi ploioasă iarna.
Antalya şi împrejurimile sale sunt un important şi remarcabil centru turistic de pe Coasta Mediteraneeană.
În anii din urmă Golful Antalya, cu o linie de coastă de 200 km, cu golfuri şi grote, umplute de apele cristaline ale Mării Mediterane a devenit una dintre cele mai populare staţiuni turistice ale Turciei.
Câmpurile de pe coastă sunt acoperite de plantaţii de bananieri şi de livezi de citrice, precum şi de păduri de pini şi palmieri.
Antalya este de asemenea unul dintre cele mai importante centre de artă şi cultură, fiind animată de variate activităţi culturale ca: Festivalul de Artă şi Film, Festivalul de Bijuterii, etc.
Zona portului rămâne însă, fără îndoială, cea mai interesantă parte a oraşului.
Langa Antalya la aproximativ 13 Km este situat si aeroportul, unul dintre cele mai mari din Turcia.Aeroportul are două terminale si este utilizat de companiile aeriene low cost pentru zboruri interne, internaţionale şi transcontinentale. Cea mai importantă companie aeriană low cost este SunExpress, care are un hub pe acest aeroport.

Cascada Kursunlu Antalya:

2.Alanya
:
Alanya, oraş modern situat la 100 Km est de Antalya, se întinde cu eleganţă de-a lungul a două golfuri largi, cu un port frumos şi un aer paşnic şi este cu siguranţă una dintre cele mai populare staţiuni ale Turciei.
Oraşul este locaţia celei care a fost odată cea mai puternică şi mai spectaculoasă fortăreaţă de pe coasta Turciei, formată din 150 de bastioane, langa port, turnul Kizil Kule(Turnul rosu), datand din 1226, adaposteste un muzeu etnografic.
Alanya datează din timpuri elene, când se numea Coracesium şi a fost condusă, pe rând, de romani, bizantini, armeni, selgiucizi şi otomani.
Biserica bizantină închinată Sfântului Gheorghe, ce datează din secolul VI, şirul de trepte din cărămidă roşie care se spune că au fost folosite de Cleopatra când a coborât spre mare să facă baie sunt alte puncte de atracţie ce nu trebuiesc ratate.
Drumul spre Castel este o adevărată provocare, fiind foarte abrupt, însă peisajul cu livezi de smochini, iasomie şi panorama asupra portului de dedesubt recompensează orice efort.
La vest de fortăreaţă, la nivelul mării se află Peştera Plângătoare, de o valoare speologică deosebită, cu perdele de stalactite şi stalagmite datând de acum 20 000 ani impodobite cu stalactite(Damlatas). Efectele curative ale peşterii, eficiente mai ales în afecţiuni respiratorii, atrag turişti din întreaga lume.
In estul citadelei se află oraşul-port care freamătă de activitate, cu cafenele, bărci de pescuit şi agrement. Fiecare parte a Antalyei se mândreşte cu plaje cu nisip cenuşiu şi cu o mulţime de hoteluri
.
Pestera Damlatas :


Plaja Kleopatra Beach:
Turnul Rosu si portul din Alanya:Muzeul din Alanya:Aqua Park Alanya:

Park Alanya:3.Belek :
Belek este o staţiune situată într-un cadru natural feeric, scăldată de razele soarelui 300 de zile pe an.
Fiind o destinaţie din ce în ce mai căutată pentru plajele sale nisipoase, hotelurile de lux şi terenurile de golf, Belek are de oferit o atmosferă minunată pentru petrecerea unui concediu relaxant, cu băi de soare şi înot.
Cluburile de 5 stele de un lux deosebit şi în regim de „ultra all inclusive" vă oferă posibilitatea petrecerii unei vacanţe moderne în acest paradis al nisipului şi al mării.

4.Kemer :
Kemer este pozitionat de-a lungul coastei Mediterane, la poalele Muntilor Taurus, la 20 km departare de Antalya. Kemer are in componenta 9 ministatiuni dispuse de-a lungul coastei pe o distanta de 52 km. Portul oferă facilităţi pentru practicarea sporturilor nautice iar pe faleza din apropierea portului se află multe magazine, cafenele, restaurante şi baruri cochete. Golful cu vegetaţia bogată şi plajele întinse fac din Kemer una din cele mai populare staţiuni de pe Riviera Turcească.

5.Lara Kundu :
Localizare: Situat la aproximativ 12 km de centrul orasul Antalya, districtul Lara are de oferit vizitatorilor sai o multime de posibilitati de relaxare si distractie.
Atractii Turistice: Districtul Lara este faimos pentru plaja lui, una dintre cele mai lungi plaje de nisip din Turcia.
Este o zona cu hoteluri luxoase, unele dintre ele tematice, cu restaurante, baruri, un parc de amuzament si diverse activitati sportive cum ar fi voleiul si fotbalul pe plaja, ciclism, sporturi nautice, jogging cat si spatii pentru recreere, majoritatea dintre acestea in cadrul hotelurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu